Ritueel uit Toscane - Ilse Anthonijsz
583
post-template-default,single,single-post,postid-583,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.6,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-3,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Ritueel uit Toscane

Ritueel uit Toscane

 

 

Sinds deze zomer heb ik er een nieuw ritueel bij. Voor een alledaagse bezigheid, het koffiemomentje in de ochtend. En het ritueel blijkt meer te zijn dan de handeling, die het behelst. De handeling, voorheen zo gewoon en automatisch, en het moment, zo gewoon, blijken meer lagen te hebben. Hé? Waar heb je het over?

Deze zomer waren we een week in Toscane in een opgeknapte 17e eeuws huis samen met vrienden. ‘s Ochtends zocht ik naar een koffie-apparaat. Of zou ik gewoon een pannetje met water opzetten? Italië-gangers weten natuurlijk al waar het naar toe gaat.

‘Zoek je deze?’ vraagt mijn vriendin. Oeps, hoe ging dat ook al weer? Ze laat het mij geduldig zien. Bovenkant los schroeven, het filterbakje eruit halen, de onderste helft vullen met water. Gemalen koffie in het filterbakje en dan de percolator op het gasfornuis. Naarmate de week vordert, wordt het koffiemoment in de ochtend een ritueel. Met geduld en beleid, want als iemand al koffie heeft gezet, is het metaal loeiheet en kun je je zo maar branden.

Wanneer we de tweede week door rijden met het gezin naar Napels komen we aan in het heel modern stadsappartement. Bij aankomst krijgen we als welkom een pak gemalen Italiaanse koffie. En voor het zetten? De beheerder van het appartement tovert een percolator uit een keukenkastje. Deze week herhaalt het ritueel zich.

Wanneer ik in de supermarkt ben die week, sta ik op de afdeling huishoudelijke spullen in één keer voor het rek percolators. Ik hoef er niet lang over na te denken. Het is geen toeval meer. Ik kies een mooie Bialetti uit en leg die in de winkelkar. Ik verheug mij al op het moment dat ik deze thuis kan gebruiken.

En nu staat de percolator iedere ochtend te pruttelen op mijn gasfornuis. Het ritueel zorgt ervoor dat ik in de ochtend een rustmoment neem en met aandacht bezig ben. Ja, het kost meer tijd en daarom waardeer ik mijn kop koffie des te meer. Ik spring niet direct in de versnelling. Ik geniet van mijn moment. Een tweede chakra-momentje, svadhisthana.

Percolare betekent filteren in het Italiaans. En behalve dat de koffie op deze manier wordt gefilterd, ordenen ook mijn gedachten zich. En zie ik vanaf een afstand alles even zoals het is. Helderheid, aijna chakra.

Maar allereerst simpelweg, een lekkere kop koffie en een ik-momentje. Wat is jouw momentje van de dag?