De helende kracht van de adem bij Yoga & Dans als Levenskunst - Ilse Anthonijsz
664
post-template-default,single,single-post,postid-664,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.6,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-3,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

De helende kracht van de adem bij Yoga & Dans als Levenskunst

Soms is het fijn een moment uit je hoofd en in je lijf te zijn. Door je aandacht te verplaatsen naar de adem en de adembeweging. Ademen is essentieel maar roept in deze tijd bij sommigen angst op doordat het bijvoorbeeld het coronavirus kan verspreiden.

Voor een aantal mensen is het onbegrijpelijk dat een van de coronamaatregelen is dat we anderhalve meter afstand van elkaar houden. Andere mensen echter beseffen daardoor dat ze ruimer zijn dan hun lichaamsgrens. De adem reikt verder dan je lichaamsgrens.

De adem wordt daardoor helaas ook beladen. Mensen kunnen minder vrijuit en krampachtiger gaan adem. Er is een periode geweest dat we niet voluit konden zingen en juichen bij wedstrijden. De adem blijft binnen, maar ook de afvalstoffen, die je longen kwijt moeten. Door niet meer voluit te ademen, demp je de werking van de organen zelf ook. Het middenrif is de spier die de buikholte en de borstholte scheidt. De hoofdfunctie van deze spier is om de ademhaling te ondersteunen. Wanneer je inademt trekt de middenrifspier samen en daalt in de buikholte zodat de organen de buikwand naar voren bewegen. Er ontstaat ruimte in je borst zodat je longen zich met zuurstofrijke lucht kunnen vullen. Wanneer je oppervlakkig ademt, de borstademhaling, maak je niet optimaal gebruik van dit middenrif. Covid-19 kan deze middenrifspier aantasten, waardoor de ademhaling oppervlakkig wordt. Een oppervlakkige ademhaling kan leiden tot stress en spanning. Het sympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd.

Hoe kun je weer vertrouwen krijgen in de adem, die voedend en helend is? Hoe breng je de adem weer in balans?

Door aandacht te geven aan de energie die voor jouw zintuigen weldadig is. Het kijken naar mooie vormen en beelden kan oogstrelend zijn. Het luisteren naar mooie muziek kan een genot zijn voor je oren. Het genieten van een heerlijke lunch. Wanneer je zintuigen worden gestreeld, wordt het parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd. Het brengt ontspanning ook al heeft de muziek verschillende tempi. Muziek heeft invloed op je adem en je beweging.

Binnen Yoga & Dans kiezen we voor muziek, die voor ons resoneert met de kwaliteiten van Anahatha chakra. Dat kan bijvoorbeeld zacht en liefdevol zijn, maar het kan ook uitbundig en explosief zijn. De choreografie van een dans is zorgvuldig gemaakt en laat ruimte voor ieders eigenheid. Het enige wat de choreografie doet, is het synchroniseren van de beweging om de groepsenergie, waar mensen nu zo veel behoefte aan hebben, te kunnen ervaren. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens.

Je kunt gaan ervaren dat de beweging net zoals de adem van binnenuit ontstaat en jouw beweging ondersteund wordt door jouw adem. Sterker nog, muziek, adem en beweging gaan samenvallen. Dat brengt rust met zich mee. De ontspanning, die zo kan ontstaan, brengt het vertrouwen in de helende kracht van de adem weer terug.

Zelf ervaren? Magda Samson en Ilse Anthonijsz nemen je mee in de workshops ‘Yoga & Dans als Levenskunst’ Klik hier om mee te doen.